Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Забавен и "поучителен" спектакъл прави Крис Шарков от "Доходно място" на Островски

 

София, 4 февруари /Пенка Момчилова, БТА/

Забавен и "поучителен" спектакъл прави Крис Шарков от "Доходно място" - най-социалната според режисьора пиеса на Александър Островски. Валидните за всяко време и всяка система истини звучат ненатрапливо и недидактично в представлението на Варненския театър /включено в гостуването на трупата в София/ - в хапливо-ироничната, хедонистична и конформистка атмосфера на нашето съвремие.

Костюмите /на Даниела Николчова/, сценографията /на Радостина Тодорова/ и музиката /на Георги Георгиев - "Остава", "Homeovox"/ "поставят действието" в наши дни. Задната стена на сцената е градски пейзаж - изглед към мегаполис. Мъжете, някои с вид на юпита, работят в съвременен офис. С известно ретрозвучене са някои тоалети на дамите. Към средата на миналия век връща зрителя и стар розов автомобил, разположен в центъра на сцената. Той често е и "място на действието", или се върти - като на търговско изложение, и така напомня, че "всичко е за продан".

Както във всяка епоха и във всяка общност, "мъдрите са смятани за луди". Идеалистът Василий Жадов /Адриан Филипов/ е обект на присмех и подигравки от колегите си и бъдещата си тъща Фелисита Кукушкина /Веселина Михалкова/, още повече че не се възползва от благоприятното си роднинство - племенник е на шефа на фирмата Аристарх Вишневски /Пламен Димитров/. Жадов обаче все още вярва в човека, както сам заявява, и мисли, че може да промени обществото, да го освободи от корупцията и другите пороци. Най-малкото е длъжен да опита, защото, който не се противопоставя на злото, става съучастник.

Неговият антипод Анисим Белогубов /Николай Кенаров/ е олицетворение на амбицията за успех, за кариера на всяка цена. В него Фелисита Кукушкина вижда човек, който се е запътил към властта. Затова е най-подходящ за съпруг на дъщеря й Юлия /Ина Добрева/. За разлика от Жадов, любимия на другата й дъщеря - Полина /Цветина Петрова/. Убедена е, че той е безперспективен, защото не уважава властта - както го характеризира Аким Юсов /Стоян Радев/ - старши служител във фирмата, философски настроен конформист, намерил опора в житейския си опит и мъдрост и в религията.

 

Една година по-късно Жадови живеят в контейнер - с бунтарски надписи по стените, "мебелиран" само с купчини книги, а Белогубови "са се издигнали" и дори интелигентната и чувствителна Юлия се е отдала изцяло на потребителски наслади - интересува се само от скъпи тоалети и светски развлечения, защото, както внушава и на сестра си, "човек е създаден за обществото - необходимо е само да си хубаво облечен". Това е и аргументът на Полина срещу убеждението на Жадов, че обществото има нужда от личности.

За комизма в спектакъла "решителен принос" има Веселина Михалкова като Фелисита Кукушкина - все още "запазена" и жадна за живот, секси и кичозна, с претенции, които е готова да отстоява докрай. В актьорския екип са и Петя Янкова, Свилен Стоянов, Стефан Додуров, Гергана Арнаудова, Валери Вълчев. Хореографията е на Татяна Соколова. /НЗ/

VINF 16:02:01 04-02-2016
NZ1600VI.027
театър - гастрол - "Доходно място"

 

Прочетете повече за турнето на ДТ "Стоян Бъчваров" в София:

“Доходно място” на Варненския театър гостува в София

Злото повикало, доброто се обадило

Гергана Плетньова и Стоян Радев обраха овациите с "Кавказкият тебеширен кръг"

Варненският театър си резервира награди с „Кавказкият тебеширен кръг” и „Доходно място”

Ламтежът за власт и пари не е от вчера

„Кавказкият тебеширен кръг” – по-съвременен от всякога

Стоян Радев: Да си артист е отговорност, не само суета

 

TOP