Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

„ДАМАТА С КАМЕЛИИТЕ“ – МАРТЕНСКА ПРЕМИЕРА 2022 НА ВАРНЕНСКИЯ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР

28 март 2022, 19.00, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“

Маргарита Мачева, една от талантливите режисьорки сред най-младото театрално поколение у нас поставя за пръв в ДТ „Стоян Бъчваров“. Нейният избор е „Дамата с камелиите“ по великия роман на Александър Дюма-син. Театралната постановка ще има своята премиера на 28 март 2022 г. Превод на Михаил Маринов, сценична версия и режисура Маргарита Мачева, сценография Борис Далчев, костюми Константин Вълков, музика Петър Дундаков, мултимедия Владислав Илиев. В ролята на Маргьорит Готие ще се превъплъти Христина Джурова, номинирана за награда ИКАР 2022 за поддържаща роля – Констанце Вебер в „Амадеус“ от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев. Талантливата млада актриса пресъздава на варненска сцена и образите на Мария в „Тютюн“ по Д. Димитър Димов, реж. Бина Хараламбиева, Невестата в „Кървава сватба“ от Лорка, реж. Стоян Радев Ге.К. и др.

 

Родена в Плевен, завършила НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков, Маргарита Мачева беше негова асистентка във варненската постановка на „Ричард III“ от Шекспир (2012), удостоена с 4 номинации и 3 награди ИКАР. Режисьор, а впоследствие и директор на ДТ „Никола Вапцаров“ Благоевград, Маргарита Мачева е най-младият театрален директор в България. За творческите й амбиции свидетелстват досегашните постановки в Благоевград „Принцеса Турандот" по Карло Гоци, "Вампир" от Антон Страшимиров, „В полите на Витоша“ от Яворов, "Панаир на суетата" от Уилям Текери.

„Дамата с камелиите“ спечелва на 24-годишния Александър Дюма-син световна слава, може би защото самият автор има известно участие в драматичния сюжет. През 1844 г. той се запознава с куртизанката Мари Дюплеси, с която има връзка около година. След като се разделят, Дюплеси се сближава с композитора Ференц Лист, за кратко е омъжена за френски благородник, но го напуска по настояване на семейството му. Умира от туберкулоза на 23 години, през 1847 г. Нейният кратък и трагичен живот вдъхновява Дюма за написването на най-известното му произведение – романа „Дамата с камелиите“.

Книгата, излязла от печат една година след смъртта на Дюплеси, носи световна слава на Дюма. След зашеметяващия успех на романа, той адаптира „Дамата с камелиите“ за театралната сцена. Цензурата на няколко пъти забранява поставянето на пиесата заради нейната „неморалност“, но най-накрая „Дамата с камелиите“ оживява в парижкия театър „Водевил“ на 2 февруари 1852 г. Успехът е изключителен, един от най-големите театрални фурори през XIX век, а след всяко представление публиката устройва овации на автора.

Една година по-късно във Венеция публиката аплодира и премиерата на „Травиата“, превърнала се в най-популярната опера на Джузепе Верди, с либрето на Франческо Мария Пиаве по сюжета на „Дамата с камелиите“.
По книгата са направени и няколко филмови интерпретации, като най-известната е от 1937 г. с Грета Гарбо, която изиграва елегантната и фатална Маргьорит Готие. Нейната ложа в операта винаги е била украсена с камелии – 5 дни от месеца те били червени, в останалите 25 дни – бели.

„ДАМАТА С КАМЕЛИИТЕ“

от Александър Дюма-син
Превод Михаил Маринов
Сценична версия и режисура Маргарита Мачева
Сценография Борис Далчев
Костюми Константин Вълков
Музика Петър Дундаков
Мултимедия Владислав Илиев

В ролите:
МАРГЬОРИТ ГОТИЕ - Христина Джурова
АРМАН ДЮВАЛ - Недялко Стефанов
ГРАФ дьо ВАРВИЙ - Стоян Радев
ПРЮДАНС ДЮВЕРНОА - Веселина Михалкова
МОСЮ ДЮВАЛ - Пламен Димитров
НАНИН - Александра Майдавска
АНЕС - Александра Койчева
НИШЕТ - Миглена Везирова
СЕН-ГОДЕН - Константин Соколов

Билетите вече са в продажба на касата на ТМПЦ Варна, пл. „Независимост“ 1
Тел. +359 52 66 50 22.

 

TOP