Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

„СЪН“ ЗА БЛЕСНАЛИ ДЕТСКИ ОЧИ

 

„Сън“ от Магда Борисова, реж. Стоян Радев Ге. К. Постановка на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ в online проекта на ТМПЦ Варна „За младия зрител“.

 

26 април 2020, 16.00. Следете YouTube канала на ТМПЦ (DRAMA&OPERA VARNA) на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=bbeO_dNobE0, фб профила Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и фб събитието Споделени представления.

 

 

След успешния старт с мюзикъла „Ани“, оnline проектът на Театрално-музикален продуцентски център Варна „За младия зрител“ излиза на 26 април 2020, 16.00, с второто си предложение – театралното фентъзи „Сън“. Пиесата на Магда Борисова, спечелила националния конкурс на Варненския драматичен театър за детска драматургия, оживява на сцената в постановката на Стоян Радев Ге. К., със сценографията и костюмите на Даниела Николчова през 2017 година.

 

 

 

Оттогава досега сънят на момчето Тони, което търси Големия вълшебник, с вярата, че той ще сбъдне мечтите му, не спира да увлича в своите вълшебства публиката. И е трудно е да се прецени кой се забавлява повече - децата, родителите, които не са забравили, че са били деца или актьорите. Действащите лица и изпълнители: Тони - Георги Няголов, Сладкаря - Валери Вълчев, Банкерката – Цветина Петрова, Кучето Ралф – Николай Кенаров, Феята на зъбчето – Биляна Стоева, Феята на блестящите идеи – Теодора Михайлова, Феята на сдобряването – Даниела Викторова, Феята на радостните игри – Веселина Михалкова, Д-р Сън – Николай Божков, Библио – Гергана Арнаудова, Текаря – Милена Кънева, Големият вълшебник – Константин Соколов, Майката – Юлияна Чернева. Те създават приказния свят на „Сън“, в който реалното и имагинерното съжителстват равностойно, за да може Тони да преодолее изпречилите се препятствия, да вземе точните решения и да стигне до важните поуки в края на това необичайно пътешествие.

 

 

„Онова, което ние дадем на децата като малки, това ще очакваме да получим от тях, когато пораснат. Ако „заквасим“ в тях сериозно отношение към изкуството, те няма да посегнат по-късно към чалгата във всичките й форми“, убеден е режисьорът Стоян Радев Ге. К. „Стремя се посланието, което достига до децата чрез мен, да е точно, искрено и неподправено, не искам да ги подведа по никакъв начин“, споделя Феята на зъбчето Биляна Стоева. „За деца се играе откровено, не бива да се подценяват като зрители, не трябва да се играе инфантилно“, предупреждава Феята на сдобряването Даниела Викторова. „Детската публика е чиста и непресторена и ние носим отговорността да я възпитаме с представления, които са стойностни и същевременно забавни“, подчертава авторката Магда Борисова. И допълва: „Най-хубаво е, когато видя детските усмивки накрая, един салон, пълен с усмивки и блеснали детски очи!“

 

След всеки „Сън“, независимо дали във Варна или в друг град, зрителите по правило се качват на сцената, за да се снимат с екипа и да отнесат у дома още малко от магията на представлението. „Сън“ бързо придоби навика да печели последователи, които вдъхновено му посвещават стихове и рисунки, дори цели изложби. Нищо чудно, че заложените вълшебни съставки в „Сън“ му осигуриха и Наградата на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса” - Търговище 2018.

 

Съхранете духа и здравето си, останете у дома и споделете с нас любовта към изкуството

 

TOP