Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

ОТ КОЛЕДНАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕАТРАЛНО-МУЗИКАЛЕН ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР ВАРНА

2.12.2019, 14.00, Сцена Ротонда

 

ИВАН КАРНАУХОВ – асистент режисьор, балетмайстор на „Копелия“

Копелия е прекрасна романтична история, разказана с хубаво чувство за хумор и с хореография, в която са включени класически и характерни танци. Чудесно забавление за цялото семейство. Нерея Асторя и Марко ди Салво танцуват в главните партии на Сванилда и Франц и публиката ще проследи не само тяхната любов, а и увлечението на Франц по непозната девойка Копелия, в чудесното изпълнение на Мариами Кулошвили. Аз ще пресъздам образа на майстора на кукли Копелиус, който ще заблуди Франц, че моята кукла е жива. Обещавам спектакълът да бъде много интересен, не само заради музиката и хореографията, а заради цялата атмосфера на постановката.

 

ЛОРА МАРИНОВА – сценограф и костюмограф на „Копелия“.

Само преди една седмица бяхме на пресконференция за премиерата на балета „Спящата красавица“ и ето ни сега на прага на една нова балетна премиера – „Копелия“. Впрочем едно темпо на работа, достойно за удивление. Този път имахме за образец прекрасния спектакъл на „Копелия“ на Красноярския театър за опера и балет, който определи нашата посока на работа. Нашият вариант на декора, разбира се, е съобразен с много по-скромните размери на варненската сцена, а костюмите са изработени от майсторите на иглата в нашето шивашко ателие, на които сърдечно благодаря за интензивната работа. Благодаря и на всички онези анонимни сътрудници, които се трудят зад кулисите за премиерата. Спектакълът ще бъде цветен, радостен и ще донесе празнично настроение на зрителите.

 

 

НЕРЕЯ АСТОРЯ – Сванилда

Сванилда има важна роля в балета, тя е годеница на Франц, двамата са любовна двойка. Аз разбирам какво чувства, тя е близка до мен и аз с уговолствие прсъздавам нейния образ. Допада ми разнообразието в хореографията на балета, който включва не само класически, но и характерни танци, както и пантомима.

 

МАРКО ДИ САЛВО – Франц

Франц е много любопитна роля, в която мога да преоткрия себе си в различни аспекти. Както вече каза Нерея, хореографията е многобразна и многопластова и за нас това е чудесна възможност да се развиваме, като усъвършенстваме не само балетната си техника, а и артистичното си майсторство. Очаквам с нетърпение премиерата довечера.

 

МАРИАМИ КУЛОШВИЛИ – Копелия

Ще изпълня ролята на куклата Копелия, заради която всъщност започва конфлика между нея и Сванилда. Ролята е сложна заради това, че куклата не изпитва никакви емоции, тя има стъклени очи и замръзнала усмивка. Това е трудно да се танцува, защото ние сме свикнали с други балетни движения, които изискват от нас емоции и пластичност. А тук всяко движение е лаконично, не бива да се забелязва дори, че дишам. Трябва така да играя, че зрителите наистина да повярват, че съм кукла, а не човек.
За пръв път съм в България, тук много ми харесва, защото хората са много доброжелателни и има много приятна атмосфера както за работа, така и за живеене. Радвам се, че съм във Варна.

 

ВЕНЦИСЛАВ АСЕНОВ – режисьор на "Джуджетата и обущарят"

„Джуджетата и обущарят“ е много кратка и семпла приказка с приятно коледно послание за две джуджета, които помагат на една баба и един дядо, изпаднали в бедност, да направят обувки и като ги продадат да посрещнат подобаващо празника. В нашата версия вие ще видите цял един град, населен с много персонажи, в който джуджетата ще дойдат наистина. Това е Варна от вашите и наши спомени и представи за един град край морето, изпълнен с много любов. Това е градът от нашите хубави детски спомени и каъвто искаме да го видим в коледните празници, озарен от усмивки и любов към ближния.

 

ДАНИЕЛА НИКОЛЧОВА – сценограф и костюмограф на „Джуджетата и обущарят“

За мен е изключително удоволствие за пореден път да се потопя в света на децата, а заедно с режисьора и с всички майстори в театъра, да изградим един нов по-различен приказен свят. Винаги казвам, че когато става дума за представление, предназначено основно за деца, трябва да се подхожда с голяма прецизност и отговорност. С това, което ние им поднасяме, ги възпитаваме на вкус, чувствителност и до голяма степен смятам, че от нас зависи дали те ще станат редовни театрални зрители или не. Надявам се с представлението "Джуджетата и обущарят" да постигнем именно тази симбиоза между режисура, актьорска работа, сценография, музика, хореография и осветление, която е необходима, за да засити всички сетива на детския зрител, пък и не само на него. Като заключение ще добавя, че ще бъде цветно, приказно и вълнуващо.

 

ДАНИЕЛА ДИМОВА – директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна

Трябва да добавя, че „Джуджетата и обущарят“ са първата творческа среща на Венцислав Асенов, един от най-добрите режисьори на спектакли за деца в България, с Варненския театър. Постановката, вярвам, ще получи широк отзвук, ще я видят около 3 000 зрители. След премиерата на 12 декември ще играем спектакли всеки ден, билетите са почти разпродадени и засега има все още билети само за спектаклите на 21 и 22 декември. С режисьора сме се уговорили, след коледните спектакли постановката да претърпи кратка адаптация и вече без Дядо Коледа да продължи да радва младата публика.

Несъмнено в X Коледни театрални седмици „Джуджетата и обущарят“ е най-важното представление, нашата Детска театрална Коледа. Коледа идва за да ни напомни, че трябва да отворим сърцата си за хората, които обичаме, за благодарност и благотворителност.

В празничната програма може отново да се види „Драконът“, един много естетски спектакъл с брилянтната режисура на Явор Гърдев (4,5.12), както и най-новата ни премиера „Само за жени“ с режисьор Костадин Бандутов (17.12). Не пропускайте „Паметта на водата“ (18.12), на която й остават още няколко спектакъла до 100-тното излизане на Камерна сцена „Стоян Камбарев“.

Премиерната постановка от тази година „Двубой“ (23.12) предлага един Вазов без превод. Знаем за опитите да се преведе Вазов на съвременен език, но в нашата постановка няма да видите такава адаптация, ще чуете автентичния език на Вазов, с много смях и забавление, с превъзходната игра на нашите актьори.

Не искам да пропусна, че само преди 3 дни Варненският драматичен театър се представи блестящо за пръв път в Лондон с „Изборът на Марта“ на режисьора Георги Михалков. Неговата най-нова постановка „Любовни писма“, която се играе с огромен успех и в София, ще се срещне предколедно отново с варненската публика (19.12). Любовта трябва да се взима тогава, когато е до нас, да не я отлагаме в бъдеще, е изводът, с който си тръгва всеки зрител, видял „Любовни писма“.

 

Безспорните акценти в XX Коледен музикален фестивал са двете балетни премиери – „Спящата красавица“ и „Копелия“, с хореографска редакция на Красноярския театър за опера и балет, както и нашите хитови мюзикъли от тази година – „Уестсайдска история“ (6.12) и „Любовта никога не умира“ (10.12). Прекрасният мюзикъл „Да пееш под дъжда“ от предходната година напоследък по-рядко се играе във Варна, защото много пътува из страната, а сега ще бъде нашият специален комплимент към варненските зрители (18.12) в голямата зала на ФКЦ.

Не бива да пропускаме премиерната постановка от тази година на „Княз Игор“ от Бородин, диригент Кръстин Настев, режисьор Кузман Попов, сценография и костюми Лора Маринова, с Иво Йорданов в главната роля (7.12) и детския спектакъл „Петя и вълкът“ по музика на Сергей Прокофиев“, колаборация на Държавна опера Варна със Студио „Балет“ на Бистра Бъчварова.

Очакват ни до края на декември още 3 симфонични концерта. Пърият, с диригент нашия съгражданин Мартин Георгиев, който успешно се реализира в Лондон, и солисти Фиамета Тарли и Иво Върбанов, включва творби от Моцарт, Дворжак и др. (11.12).

Вторият концерт „Четирите годишни времена от четирима композитори“ е много специален проект, неслучайно позициониран в голямата зала на ФКЦ (13.12). Това е мултимедиен концерт, с режисьор Никола Д`Анели, под диригентството на една елегантна дама - Джанна Фратта, със солисти Дино де Палма – цигулка и Сара Рулли – флейта и октавино. Този проект, който идва за пръв път в България след участието си в няколко успешни международни музикални фестивала в Италия, след Варна ще бъде представен и в Карнеги Хол Ню Йорк, в Москва и на други престижни сцени в цял свят.

За традиционните Щраусови концерти тази година сме поканили забележителния български диригент Маестро Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония (18, 19.12), солисти на концерта ще бъдат Мария Павлова – сопран и Свилен Николов – баритон.

Не можем да завършим годината без балета „Лешникотрошачката“, която ще има 3 представления – две вечерни (13, 14.12) и едно дневно представление (15.12).

Наситеният с много събития XX Коледен музикален фестивал 2019 ще завърши с мултимедийния музикално-балетен спектакъл „Приказки от Черно море“ (21.12). След премиерата във Варна, с този много интересен проект, под диригентството на Страцимир Павлов, ще бъде закрито и домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019.

Завършвам с новината, че колаборацията между Държавна опера Варна и Държавния театър за опера и балет в Красноярск продължава със следващото съвместно турне във Великобритания, под логото на Сибирския балет. След доброто представяне на варненската балетна трупа в 3-месечното турне през миналата година, и сега, след последната „Лешникотрошачка“, балетът ни потегля отново за острова. С „Брекзит“ или без, от 17 декември до 17 март в различни градове на Великобритания ще бъдат изнесени нашите постановки „Лешникотрошачката“, „Спящата красавица“, „Копелия“ и „Лебедово езеро“. Вярвам, че те ще донесат заслужени аплодисменти за таланта и труда на нашите балетни артисти.

TOP