Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

ОБЩЕСТВЕН КОМИТЕТ ЗА 100-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ВАРНЕНСКИЯ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР

 

 

На 11 юни 2018 година, 11.00, Сцена Ротонда, ще бъде учреден Обществен комитет за честване на 100-годишния юбилей на Варненския драматичен театър, който се навършва на 12 март 2021 година.

Историческата справка сочи, че в зала "Съединение", сега Сцена Филиал, се играят първите представления на първата общинска театрална трупа. На 12 март 1921 година варненци стават свидетели на първата професионална постановка "Инстинктът" от Анри Кестмекерна първия директор-режисьорна Варненския театър Стоян Бъчваров.

Кметът Иван Церов, който идва на власт с обещанието да построи нова сграда на Варненския театър, прави първата копка на 26 март 1912 година. Строежът се забавя заради войните до 1932 г., когато на 5 юни е осветен новият "Градски театъръ", сега Основна сцена. На 29 октомври същата година, в построената, по проект на арх. Никола Лазаров, с общински средства и граждански дарения театрална сграда,варненските актьори откриват новия театрален сезон с “Боряна” от Йордан Йовков, постановка отново на Стоян Бъчваров.

Следват години на творчество и съзидание, в които Варненският драматичен театър отстоява името си на един от водещите български театри.

 

 

В Обществения комитет за 100-годишния юбилей на театъра ще бъдат привлечени именити творци в областта на изкуствата и изтъкнати публични личности от Варна и страната. Идеите на екипа за ознаменуване на достолепния театрален век ще представи директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова.

Първото събитие от мащабната тригодишна програма е премиерата на книгата „Пристрастно. Театърът на Варна“ от Виолета Тончева, изд. „ФИЛ“, 2018, която ще се състои след учредяване на Обществения комитет.

 

 Вечерта от 19.00 часа на Основна сцена ще се играе селектираният в основната програма на МТФ "Варненско лято" авторски спектакъл на Лилия Абаджиева "Хенри IV" от Пирандело, постановка на Драматичен театър "Стоян Бъчваров".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

TOP