Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

Предложения и препоръки за театър

Варна, 15 – 20 май 2017

 

В третата майска седмица ДТ „Стоян Бъчваров” отправя 5 покани към почитателите на Мелпомена.
Първата е за 15 май, 19.00, Камерна сцена „Стоян Камбарев” и „Паметта на водата” на режисьора Стоян Радев Ге. К. по култовата пиеса наШийла Стивънсън. Сценография и костюми Мира Каланова, участват Теодора Михайлова, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Гергана Плетньова, Владислав Виолинов, Николай Божков.

Всички зрители, които вече са се потапяли в атмосферата на тази магнетична постановка, знаят колко красиво и тъжно, разтърсващо и пречистващо е преживяването. Ето как го е почувствал Димитър Цонев, един от най-критичните български блогъри, които пишат за театър: „Паметта на водата“ е моето събитие за 2015.

Познавам себе си и не вярвам нещо скоро да успее да го измести като сила на преживяването. Никога досега не ми се беше случвало да ми се иска да се разрева, докато съм на театър. Никога досега не ми се беше случвало, докато желанието ми да рева ме обзема, да искам да се смея с глас.

Да, случвало ми се е, при това неведнъж, някое представление да ме стисне за гърлото, но… толкоз. Досега. И трябваше да пропътувам разстоянието от Пловдив до Варна, за да ми се случи! Все повече се убеждавам, че пристанът за истински театър, от този, който харесвам, е във Варна. Задължително ще се върнем пак, за още!”

Целият текст: http://blogodat.com/blog/the-memory-of-water-3645/

През седмицата варненските зрители ще имат възможността на 17 май, 19.00, Сцена Филиал, да проследят и гастрола на ДТ Благоевград с драмата „Вампир” от Антон Страшимиров. Ще аплодираме Албена Чобанов, отличена с ИКАР 2017 в категория водеща женска роля за своята Малама.

Според младата режисьорка Маргарита Мачева, „Светът в пиесата „Вампир” е изграден от строги закони, поставeни преди чувствата, желанията и личния избор.

Тяхното прекрачване тласка към пропаст. Невъзможността на човека да реализира стремленията и страстите си, го води към саморазрушение и смърт. Тази смърт не е само телесна – когато свободата е отнета и духът може да бъде пречупен. Това е пиеса за ирационалността на влеченията; за смелостта да бъдеш различен; за поривите вътре в човека и за борбата за оцеляване в един свят, в който тези пориви са забранени.”

 

Влюбеният ШекспирПоканата за среща на 18 май, 19.00, Основна сцена, е не от кого да е, а от „Влюбеният Шекспир” :)

В романтичната драма по сценария на Марк Норман и Топ Стопард за едноименния филм, театрална адаптация на Ли Хол, превод и постановка Пламен Марков, сценография и костюми Мира Каланова – номинация АСКЕЕР 2017 за костюми, музика Калин Николов, участва почти цялата трупа на Варненския театър, начело с великолепния Адриан Филипов – Шекспир.

„По начало театрите, които си позволяват спектакли с много хора, както е в случая, се броят на пръсти. Изисква се голямо режисьорско умение, което да обедини толкова голям екип и режисьорът се е справил по възможно най-добрия, бих казал дори възхитителен начин. Искрено поздравявам Варненския театър за това постижение.

Той имаше нужда от една подобна постановка, която да бъде еднакво убедителна на всички нива – като драматургия, режисура, овладяване на пространството, костюми, музика и актьорски постижения”, споделя проф. Красимир Спасов.

 

На 19 май, 19.00, Сцена Филиал, своите зрители ще очаква „Едноокият цар”, комедия на наблюдението от Марк Креует, режисьор Петър Денчев, сценография и костюми Теодора Лазарова, музика Христо Намлиев, с участието на Симеон Лютаков, Милена Кънева, Биляна Стоева, Пламен Димитров, Николай Божков. Журналистката Людмила Димова смята, че „Едноокият цар“ от Марк Креует  се оказва много „на място“ в нашите условия. Политическият антагонизъм е отключен през срещата „очи в очи“ на полицая Давид и неговата жертва – режисьора Игназий, улучен в окото от гумения му куршум по време на протести. Находчиво композираната черна комедия на испанския автор Марк Креует е поредното каталонско откритие за българския театър (след заглавията на Жорди Галсеран).

В постановката на Петър Денчев персонажите разчитат на емоционално хиперболизирани, понякога до параноичност, реакции. А образът на полицая (Симеон Лютаков) се превръща в своеобразен център – заради желанието му за „политическо проглеждане“. Актьорът успешно предава комичната невъзможност на героя да съзнае насилническото в самия себе си, което се проявява не само в професионалния, но и в интимния му живот.”

Постановката на Петър Денчев се върна с диплома и статуетка на Дон Кихот от тазгодишния МТФ „Славия” в Белград.

 

Прелестите на изневяратаНа 20 май, 19.00, Сцена Филиал, иде ред за „Прелестите на изневярата”, комедия от Валентин Красногоров, реж. Костадин Бандутов, с участието на Валентин Митев, Веселина Михалкова, Цветина Петрова, Валери Вълчев, Гергана Арнаудова, Димитър Мартинов, Биляна Стоева, Константин Соколов, Милена Кънева, Свилен Стоянов.

„Режисьорът Костадин Бандутов е подбрал великолепни актьори, които с очевидно удоволствие се превъплъщават в своите персонажи и неговият прочит определено може да се сравнява с най-доброто от спектаклите в Театър „Монпарнас”. Преди да дойда във Варна прекарах няколко месеца в Париж, ходих много на театър и мога да направя това сравнение”, категоричен е в оценката си за спектакъла сценографът Петър Митев.

 

Рeзервация и продажба на билети:

 Основна сцена – тел. 052 665 022; Сцена Филиал – тел. 052 612 998;

Реклама и организация – тел. 052 669 650/51; E-mail: drama_varna@yahoo.com

 

TOP