Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Стоян Радев става жертва на ревизор

"Ревизор"

Мариана Първанова за в. „Монитор”

„Ревизор” идва във Варна на 29 ноември. Спокойно, не в общинската администрация, а във Варненския театър. След близо 30 години безсмъртната комедия на Гогол отново ще оживее в морската ни столица, като това ще е трета версия на „Ревизор”, която ще гледаме в последно време. След Театър „София” с нея се захвана и Мариус Куркински в Народния, а сега и проф. Пламен Марков във Варна. Това зачестило връщане към „Ревизор” се дължи на прекалената му актуалност по думите на проф. Марков.

Темата за мнимия ревизор, който пристига в абсолютно прогнилото от корупция и упадък на нравите градче, си остава за съжаление валидна и до днес.

„Пламен Марков има способността да чете класиката през днешния ден. Така беше и с „Ричард ІІІ”, така е и с „Ревизор”. И сега той остава верен на автора, но успява да го прочете през погледа на нашата съвременност”, каза пред „Монитор” актьорът Стоян Радев, който играе една от главните роли – тази на Градоначалника.

„Не бих искал зрителите да възприемат представлението като четене на вестник. Надявам се през забавлението да излязат и други смисли. Гогол е толкова голям, че не си струва само заради смешки да се захващаме с него”, добави още той.

Ролята на Градоначалника е поредното попадение за Стоян Радев. След „Ричард ІІІ” и „Вуйчо Ваньо” той откри сезона с участие в „Канкун” на Стилиян Петров. Актьорът беше сред новите лица в сезон 2 на историческия сериал  „Дървото на живота” по ТV7, където изигра Личката - жесток, амбициозен и лишен от скрупули селянин, назначен по политическа линия за началник на полицията във Видин.

В кожата на съпругата на Градоначалника - Анна Андреевна, влиза Веселина Михалкова, а като дъщеря му Машенка ще гледаме Гергана Арнаудова. Генерал Растаковски играе Михаил Мутафов, който в предишната версия на Станчо Станчев е бил Градоначалника. Освен тези утвърдени имена в спектакъла участват и много млади актьори, сред които е изпълнителят на „ревизора” Хлестаков -  Стефан Додуров, както и възпитаникът на проф. Марков Леарт Докле като неговия слуга Осип.

В галерията от образи се превъплъщават още Биляна Стоева, Пламен Димитров, Валери Вълчев, Мария Гинкова и др. „Ревизор” се очертава като един от гвоздеите в новия сезон на Варненския театър не само заради силния състав, но и заради сценографията на Мира Каланова, която обещава да бъде отново впечатляваща. Музиката е на Калин Николов.

Най-вероятно след Нова година Варна ще гостува на София с трите си нови представления - „Ревизор”, „Канкун” и „Талантливият мистър Рипли”.

Мариана Първанова, 20 ноември 2013 г.

http://www.monitor.bg/article?id=408393

TOP