Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

ИДЕЯТА ЗА СВРЪХЧОВЕКА КАТО РИТУАЛЕН ТЕАТЪР

ВАСИЛ ЗАФИРЧЕВ, режисьор на постановката „Свръхчовек“, пред ВИОЛЕТА  ТОНЧЕВА за работата си над партньорския проект между творци от РС Македония и ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна; за постдраматичния прочит на философията за Свръхчовека на Ницше, в музикален паралел с „Пролетно тайнство“ от Игор Стравински; за жертвоприношението на сенките в ритуалния театър; за апотеоза на телесното и диктата на консумеризма; за отказа от духовно усъвършенстване и заплахата от ентропия. Премиера в Европейската нощ на театрите - 18 ноември 2023 г.

„Свръхчовек“ е амбициозно заглавие, което предполага амбициозна стилистика.

Работим в стилистката на постдраматичния концептуален театър, за да създадем едно съвременно представление. С актьорите на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ излизаме от зоната на комфорт, за да поднесем театър на рисковете, насочен срещу традиционните текстове и посоки в развитието на театъра. Позоваваме се върху философията на Ницше за Свръхчовека, за да я интерпретираме в паралел с грандиозната и авангардна за своето време музика на „Пролетно тайнство“ от Игор Стравински. В спектакъла включваме 12 ритуала със съответен музикален еквивалент от произведението на Стравински.

Ритуален театър, изграден от 12 сцени.

Да, това е нашият Ритуален театър, който тръгва от текста на Сашо Димоски и проследява жертвоприношението на сенките. Практически ние извършваме 12 ритуала, в които телата жертват сенките и душите си, за да стигнат до Свръхчовека като своеобразна терапия на съвременната цивилизация. Днес IT-ревоюцията с бързото развитие на дигиталните технологии, изкуствения интелект, комплексната дигитализация и автоматизация, както и консуматорските нагласи на съвременното общество задушават човека и изместват основната му същност – стремежа към духовно усъвършенстване. Идеята за Свръхчовека постепенно умира. По тази особено актуална  тема нашето представление предлага решения, които извеждаме като абстракция чрез музиката, хореографията, визията и средствата на други изкуства. Съвременният театър, както знаем, си служи не само с драматургичния текст, а разчита на синкретизма между различни дисциплини като архитектурата на пространството, светлинния дизайн, в случая и музиката на Стравински. Разбира се, в творческата работа за нас най-важен е процесът на търсене и изследване по пътя към поставената цел.

А целта на „Свръхчовек“ е да събуди интереса на съвременника към екзистенциалното. Смятате ли, че в съвременния дискурс разговорът за екзистенциалното се неглижира?

Нашата цивилизация, за съжаление, е посветена на апотеоза на тялото. Ние живеем в глобален свят, в  който се радваме на какви ли не придобивки, но от друга страна, като глобални потребители, ние сме подложени на изкушенията и диктата на консумеризма. А на консумеризма му трябват неосъзнати тела, тела без дух и цел, които нямат свободна воля и се вълнуват единствено от това, какво ще купят или продадат. Мислейки повече за телесното, отколкото за духовното, човекът на XXI век е заплашен от ентропия. И ако той не осъзнае и не преодолее предизвикателствата, пред които е изправен, няма никога да се докосне до духовния мир и хармонията, заложени изначално в неговото съществуване.

Във всичко това трябва да разчитаме посланията на „Свръхчовек“...

Точно така. Репетираме в хубава атмосфера с надеждата, че посланията на нашия танцово-театрален спектакъл ще стигнат до публиката. Тук държа непременно да кажа, че текстът и цялата постановка на „Свръхчовек“ са създадени специално за Варненския драматичен театър, както и че музиката на „Пролетно тайнство“ от Стравински се използва за пръв път в театрално представление.

Това е добър анонс за „Свръхчовек“, чиято премиера неслучайно е планирана в Европейската нощ на театрите 18 ноември, когато започват и XIV Коледни театрални седмици – Варна 2023.

ВАСИЛ ЗАФИРЧЕВ е роден в Велес, завършва Актьорство за драматичен театър във Факултета за драматични изкуства в Скопие и Театрална режисура в Международния университет Europa PRIMA в Скопие. Един от най-популярните актьори на РС Македония, той играе в Македонския народен театър, Драмския театър, Македонската опера и балет, театрите във Велес, Прилеп, Струмица и други, снима се също във филми, сред които и в най-популярния сериал на РС Макеодния „Преспав“.

 

„СВРЪХЧОВЕК“

Танцово-театрален спектакъл

Партньорски проект между Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и творци от РС Македония

 

Текст Сашо Димоски

Режисьор Васил Зафирчев

Хореография Олга Панго

Сценография Филип Коруновски

Костюмография Раде Василев

Превод Таня Попова

Асистент режисьор Владимира Иванова

Роли и изпълнители:

ТЕЛА: Стоян Радев, Недялко Стефанов, Станислав Кондов, Константин Соколов, Николай Кенаров, Роберт Ваханян и Нейчо Петров

СЕНКИ: Веселина Михалкова, Христина Джурова, Гергана Арнаудова, Юлияна Чернева, Биляна Стоева, Милена Кънева, Габриела Боева и Сияна Начева

 

Предпремиера - 17 ноември 2023, 19.00, Основна сцена

Премиера - 18 ноември 2023, 19.00, Основна сцена.Европейската нощ на театрите. Старт на XIV Коледни театрални седмици – Варна 2023

TOP