Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

ЗА ГЕРОИТЕ В „ПОД ИГОТО“ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ | ИВАН ЮРУКОВ – Д-Р СОКОЛОВ

Д-Р СОКОЛОВ – БОХЕМЪТ, АРТИСТЪТ И БУНТАРЯТ В „ПОД ИГОТО“ 

Д-р Соколов е характерен герой и важна личност за целия разказ в „Под игото“. Ако основните персонажи Бойчо Огнянов, Д-р Соколов, Кириак Стефчов и Рада Госпожина са представителна извадка за обществото в романа, сред тях Д-р Соколов е бохемът, артистът, бунтарят, който не пести емоция, сили и умения, за да постигне това, към което се стреми. Образът ми допада и намирам много сходни неща между него и мен, доколкото и аз съм артист и музикант. Доближавам го до себе си, но това не означава, че е лесно да се направи. За да стане добър, образът не трябва да бъде еднопланов, трябва да се придържа към действителността и да се дозира присъствието му в контекста на цялата постановка.

Всъщност Д-р Соколов не е толкова далеч от нас, като светоусещане. Да, може да се е сменил пейзажът, сменил се е и езикът, но в същината си всичко е същото. Предателствата - както тогава, така и сега, са коварни, любовта също е толкова силна, колкото и сега, сходни са стремежът към истината, към красотата и към всичко, което движи човека в съществуването му.

На репетицията вчера си говорихме за Вазов и богатия му език. Би трябвало да се отнасяме с по-голямо внимание към съвременния български език, в който ние вече не споделяме, а шерваме, постваме, вместо да публикуваме и т.н. Мисля, че това е по-опасно, отколкото да четем Вазов с автентичния език, на който той е писал. За мен е абсолютна грешка да се смята, че днес Вазов е труден за четене. Напротив, трябва да четем в оригинал точно това, което ни е оставил авторът, при това не кой да е автор, а Патриархът на българската литература.

В творческия си път досега съм изградил над 45 персонажа, от които в момента играя 16. Участвам в 16 заглавия и много мисля за моите герои в тях - Гоце Делчев в „Един ден“ по Димитър Талев, Найден в „Майстори“ от Рачо Стоянов, Найден Стремски в „Нова земя“ по Иван Вазов, ето сега Д-р Соколов в „Под игото“ и т.н. Близка ми е онази романтична епоха в българската литература, чийто герои стоят високо над нас и са достойни за подражание.

 

Винаги ми е било любопитно какво е във Варненския театър. С Народния театър съм идвал тук само на гастроли, сега за пръв път играя в екипа на театъра. Намирам, че всички до един са изключително талантливи и отдадени, щастлив съм да работя с такива професионалисти. Варненският театър живее свой живот, който по нищо не отстъпва на голямата сцена в София.  

 

Роден на 27.05.1978 г. в Сандански, ИВАН ЮРУКОВ завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Стефан Данаилов (2004) и магистратура по филмово и телевизионно изкуство в ЮЗУ „Неофит Рилски“ при проф. Станимир Трифонов (2017).  През 2005 г. влиза в трупата на Народния театър, където играе и до днес. Многостранният творец, освен като  театрален и филмов актьор, се изявява и като режисьор, сценарист, художник и музикант.

На театралната сцена изгражда плеяда запомнящи се образи в знакови заглавия, като: „Лов на диви патици“ от Александър Вампилов, „Лисичета“ от Лилиан Хелман, „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ от П. К. Яворов, „NеоДачници“ от Максим Горки, Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд, „Майстори“ от Рачо Стоянов, „Нора“ от Хенрик Ибсен, „Нова земя“ от Иван Вазов, „Вишнева градина“ от А. П. Чехов, „Амадеус“ от Питър Шафър, „На ръба“ авторски спектакъл на Александър Морфов, „Хъшове“ от Иван Вазов, моноспектакъла „Пилето, което казва ку“ от Александър Урумов и др.

В интересната филмография на актьора присъстват филми и тв сериали, като „Откраднат живот“, „Дъвка за балончета“, „Столичани в повече“, „Аве“, „Людмил и Руслана“, „Забранена любов“ и др. През 2022 г. режисира и първия си пълнометражен филм „До последния каприз“.

Иван Юруков многократно е номиниран за престижните театрални награди „Икар“ и „Аскеер“, отличен е и с редица други награди, сред които „Златно перо“ за изключителен принос към българската култура и изкуство, Грамота от Министерство на културата за високи творчески постижения и др. Награди печелят и късометражни и документални филми, както и музикални видеоклипове, режисирани от Иван Юруков.

„ПОД ИГОТО“

от Иван Вазов

Режисьор Бина Харалампиева

Драматургичен вариант Юрий Дачев

Сценография и костюми Свила Величкова

Композитор Асен Аврамов

Действащи лица и изпълнители:

БОЙЧО ОГНЯНОВ - Богдан Бухалов

Д-Р СОКОЛОВ – Иван Юруков

КИРИАК СТЕФЧОВ – Стоян Радев

РАДА ГОСПОЖИНА – Христина Джурова

КАКА ГИНКА – Веселина Михалкова

БОРИМЕЧКАТА – Николай Божков

КОЛЧО СЛЕПЕЦА - Константин Соколов

ЧОРБАДЖИ МАРКО - Пламен Димитров

ЧОРБАДЖИ ЮРДАН - Свилен Стоянов

ЧОРБАДЖИ МИЧО БЕЙЗАДЕТО - Валентин Митев

ХАДЖИ СМИОН - Николай Кенаров

ХАДЖИ РОВОАМА - Даниела Викторова

КАНДОВ - Недялко Стефанов

 Г-Н ФРАТЮ - Симеон Лютаков

ЛАЛКА - Габриела Боева

СТАЙКА - Гергана Арнаудова

 

Премиерни спектакли - 19, 21 септември 2023 г.

 

 

 

TOP