Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

ЗА ГЕРОИТЕ В „ПОД ИГОТО“ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ | БОГДАН БУХАЛОВ – БОЙЧО ОГНЯНОВ

БОЙЧО ОГНЯНОВ Е ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ИЗЧЕЗНАЛИТЕ РОДОЛЮБЦИ, ГОТОВИ НА ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРИЯ

В „Под игото“ срещаме различни български характери - от най-възвишения образ до нагажденците и предателите. За мен Бойчо Огнянов е представител на изчезналите родолюбци, готови на всичко за България.

500-те години робство сякаш са накарали българите да се съберат вътре в себе си и да се грижат само за собственото си оцеляване. Но моят герой Бойчо Огнянов е различен. Той донякъде е прототип на Васил Левски. Образите и на двамата се характеризират с абсолютно себеотрицание. Те не търпят неправдата и горят за народното дело, всичко останало поставят на второ място, дори любовта. Като спечелва младата учителка Рада Госпожина за каузата на Освобождението, на която се е посветил, Бойчо Огнянов повлича със себе си и любовта. Безрезервно отдаден на националната идея и изключително последователен в действията си, той е ярък образ.

Да се пресъздаде такъв героичен персонаж е трудно, доколкото днес той няма аналог и не можем да си представим чисто психологически какво е било поведението му. Затова пък съществуват много исторически документи, които ми помагат да търся проекции на Бойчо Огнянов във въображението си. Старая се да не го превръщам в икона, за да остане образът достоверен и пълнокръвен. 

 

Играл съм и в други произведения на Иван Вазов, като „Нова земя“, режисьорски прочит също на Бина Харалампиева. В драматургичния вариант на „Под игото“ Юрий Дачев е успял да пресъздаде едновременно архаичния и съвременния български език. Сигурен съм, че мнозина млади хора се натъкват на непознати думи в романа. Аз самият, признавам си, не се задълбочих особено в „Под игото“, когато го учехме в гимназията, но сега прочетох романа много внимателно и специално си извадих някои неясни пасажи, за да намеря съвременното им значение. Беше ми много интересно, особено ми допадна лекият ироничен подтекст на Вазовия стил, въобще преоткрих за себе си „Под игото“.

Радвам се, че това ми се случва във Варна, сред страхотните колеги от Варненския театър, с които работя за пръв път. Аз съм доста затворен човек, но тук ме посрещнаха топло и бързо се почувствах сред приятели, с които мога да бъда такъв, какъвто съм.

 

Роден на 28.10.1997 г. в Хасково, БОГДАН БУХАЛОВ завършва Финасово-стопанска гимназия „Атанас Буров’’ в родния си град и НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в първия клас на доц. Пенко Господинов. Играе в трупата на Малък градски театър „Зад канала“. Участва с водещи роли в редица постановки, сред които „Лято и дим“ от Тенеси Уилямс, „Нова земя“ от Иван Вазов, „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ от Яворов, „Портокал с часовников механизъм“ от Антъни Бърджес, „Червено и черно“ от Стендал и др.

„ПОД ИГОТО“

от Иван Вазов

Режисьор Бина Харалампиева

Драматургичен вариант Юрий Дачев

Сценография и костюми Свила Величкова

Композитор Асен Аврамов

Действащи лица и изпълнители:

БОЙЧО ОГНЯНОВ - Богдан Бухалов

Д-Р СОКОЛОВ – Иван Юруков

КИРИАК СТЕФЧОВ – Стоян Радев

РАДА ГОСПОЖИНА – Христина Джурова

КАКА ГИНКА – Веселина Михалкова

БОРИМЕЧКАТА – Николай Божков

КОЛЧО СЛЕПЕЦА - Константин Соколов

ЧОРБАДЖИ МАРКО - Пламен Димитров

ЧОРБАДЖИ ЮРДАН - Свилен Стоянов

ЧОРБАДЖИ МИЧО БЕЙЗАДЕТО - Валентин Митев

ХАДЖИ СМИОН - Николай Кенаров

ХАДЖИ РОВОАМА - Даниела Викторова

КАНДОВ - Недялко Стефанов

 Г-Н ФРАТЮ - Симеон Лютаков

ЛАЛКА - Габриела Боева

СТАЙКА - Гергана Арнаудова

 

Премиерни спектакли - 19, 21 септември 2023 г.

 

TOP