Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

ХРИСТО ЯВАШЕВ РИСУВА ПОРТРЕТ НА ГРАЦИЕЛА БЪЧВАРОВА

90-годишният юбилей на бележитата българска театрална и филмова актриса Грациела Бъчварова, свързала творческия си път с Варненския театър, е повод да си припомним, че Христо Явашев - Кристо, най-големият съвременен визионер в изкуството, е рисувал портрет с маслени бои на Грациела Бъчварова.

На младини двамата са били част от един и същ студентски кръг, в който влизат и други звездни имена на българската култура, като режисьорът Методи Андонов, художниците Йоан Левиев, Христо Стефанов и др. „Вълнуваща е историята за приятелството на Грациела с Христо и брат му Анани Явашев, с когото следват в един курс на Театралната академия. Христо Явашев рисува портрета на Грациела, за който Анани е избрал костюма, шала с ажури, фината копринена блуза, златния медальон. Изящната ръка, поставена пред гърдите, нежният овал на лицето, правилните черти, светлият тен на кожата, живите черни очи, леко повдигнатите вежди, венеца от къдрици, издържаната в топли цветове живописна гама и кафявият тон, на фона на който се откроява изображението, имат близост с класическия салонен портрет. Чувства се емоцията и живото общуване между художника и неговия модел, които по време на сеансите са споделяли своите желания, говорили са за изкуство, за интересите си и симпатиите си, за театъра, изложбите, музиката и мечтите си“, пише в студията си за Кристо изкуствоведът Пламена Рачева.

Портретът на Грациела Бъчварова, за който Христо Явашев получава първа награда за портрет на изложба живопис в Пловдив, е част от поредица портрети, с които той се представя за пръв път в Париж. Творбата свидетелства за големия талант на художника, който по-късно ще достигне върховете на модерното изкуство със своите уникални проекти с опаковани знакови сгради и монументални природни обекти, последният от които „Плаващите кейове“ в Италия, бе посетен от над милион почитатели.

Портретът на Грациела Бъчварова е показван през 1992 г. в ГХГ Варна, в рамките на изложба с постери на Кристо и през 2007 г. в ХГ Добрич, при представянето на автобиографичната книга на Грациела Бъчварова „Тишината в мен“, на чиято корица се вижда портретът.

 

TOP