Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

ВАРНЕНСКИЯТ СПЕКТАКЪЛ „ПОРАЗЕНИТЕ“ И РОМАНЪТ „НЕ ВИ ПОЗНАВАМ“ НА ТЕОДОРА ДИМОВА В „ АПОЛОНИЯ“ 2022

"Не ви познавам" - 1 септ,18.00, Худ. галерия, Созопол

"Поразените" - 31 авг, 18.30, читалище "Отец Паисий", Созопол

Романът "Не ви познавам" на Теодора Димова, продължение на романа "Поразените", който предстои да излезе в издателство "Сиела", ще се срещне за пръв път с публика на 1 септември, 18.00, Худ. галерия, Созопол, в рамките на Празници на изкуствата "Аполония" 2022. Актьорът Стоян Радев, който е режисьор на "Поразените", първа българска театрална постановка по романа на сцената на ДТ "Стоян Бъчваров" Варна, ще представи откъс от романа.

Един ден преди това, на 31 август, 18.30, читалище "Отец Паисий", ще се играе варненският спектакъл "Поразените", създаден по едноименния роман на Теодора Димова, обявен за Роман на годината от фондация „13 века България“, отличен с годишната награда на Клуб „Перото“ в категория проза и френската литературна награда "Фрагонар". "Поразените" е една разтърсваща творба от XXI век за грозните истини на тоталитарния български XX век и жертвите на т.нар. "народен" съд". "Теодора Димова пише с перо, потопено в човешката душа, вътрешния механизъм, който произвежда виновни“, пише по повод наградата "Фрагонар" френското списание „Ебдоскоп".

 

„Писах романа "Поразените" дълго и мъчително, защото трябваше да се потопя заедно с героите в онази не толкова далечна епоха, която родителите ни бяха преживели, но се страхуваха да говорят за нея дори и с нас, децата си. Сега романът е адаптиран за първи път за сцена във Варна. Това е поклон на българския театър към паметта на предците ни, пред техните обезличени съдби. И единственото, което можем да направим за тях, е да помним, да знаем, да предаваме на другите поколения. Травмата не е преживяна, не е изговорена, много малко книги, малко филми, малко театрални представления има за този период. Ние не успяхме да преминем през това. Продължава да тежи в нас и в общата ни памет", предупреждава Тедора Димова.

Вариант за сцена и постановка Стоян Радев Ге.К. Композитор Калин Николов. Вокали Деница Серафим. Пиано Миглена Шишева. Звукооператор Делян Апостолов. В ролите: Райна - Веселина Михалкова; Екатерина - Даниела Викторова; Виктория - Петя Ангелова; Александра - Полина Недкова. С гласовете на: Константин Соколов – Ангел; Димитър Костадинов – Васа; Красимир Добрев – Йордан; Валентин Митев – Никола; Гергана Арнаудова – Кула; Николай Божков – Минà; Милена Кънева – Минка; Симеон Лютаков - Първи инспектор; Станислав Кондов - Втори инспектор; Биляна Стоева – Сия; Юлияна Чернева – Възпитателката; Стоян Радев – Михаил; Пламен Димитров - Първи критик; Ивайло Ивàнов - Втори критик; Валери Вълчев - Трети критик; Свилен Стоянов – Щерев; Теодора Михайлова – Теодора.

TOP