Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

2 НОМИНАЦИИ „ИКАР“ ЗА ДТ „СТОЯН БЪЧВАРОВ“

Комисията за Наградите “ИКАР“ 2022 на САБ излъчи 2 номинации за ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна. Първата номинация се присъжда за майсторско техническо осъществяване на спектакъла "Амадеус" от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев. Втората номинация е за Христина Джурова за поддържаща женска роля за Констанца Вебер, отново в „Амадеус“ от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев.

Обявени бяха и трите специални отличия на САБ. С Наградата за изключителен принос в областта на музиката е отличена певицата Мими Николова, Наградата за чест и достойнство получава актьорът Симеон Алексиев от Пловдивския театър, а с Наградата за изключителен принос в областта на българския театър се удостоява режисьорът Асен Шопов. Наградата за принос към цирково изкуство е за Марио и Калин Москови, а за значим принос в развитието на българското куклено изкуство - на Кирякос Аргиропулос.

 

Тази година номинациите в категориите за драматичен театър са определени от комисия в състав: доц. д-р Румяна Николова - театровед, доц. д-р Венелин Шурелов - сценограф, д-р Зорница Каменова - театровед, Василена Радева - режисьор, Боян Арсов - актьор, Михаил Шишков-син - композитор, Спас Спасов - консултант техническо осъществяване. Номинациите в категориите за куклен театър са определени от комисия в състав: Нина Димитрова - актриса и режисьор, Румен Угрински - актьор, Юлияна Войкова-Найман – сценограф. Наградата ИКАР за изключителен принос към театъра се определя от Управителния съвет на Съюза на артистите в България. Наградата ИКАР за чест и достойнство се определя се определя от председателя на Съюза на артиститите. Всички останали номинации са определени от съответните гилдии към Съюза на артистите.

Престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 г. в Световния ден на театъра 27 март. Всички номинирани спектакли ще бъдат представени в рамките на ХVІІ издание на Софийския театрален салон, който традиционно е част от Националния културен календар. Официалната церемония по връчването на наградите, ще се проведе по традиция в НТ "Иван Вазов" на 27 март.

Тази година публиката ще има възможност да подкрепи своя фаворит, като гласува в анкетата на сайта на САБ  https://uba.bg/ до 27 март.

TOP