Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

Михаил Мутафов с награда за най-добър актьор от фестивала за късометражно кино – Брюксел 2014

Михаил Мутафов с награда за най-добър актьор от фестивала за късометражно кино – Брюксел 2014

 НОМИНАЦИЯ И ЗА НАЙ-ДОБРА ГЛАВНА МЪЖКА РОЛЯ ОТ БЪЛГАРСКАТА ФИЛМОВА АКАДЕМИЯ 2014

Емблематичният актьор на Варненския драматичен театър Михаил Мутафов спечели Наградата за най-добра интерпретация на главна мъжка роля в 16-то издание на Фестивала за късометражно кино в Брюксел, който се проведе от 23 април до 3 май т.г.

Отличието му бе присъдено от петчленно международно жури за ролята на Манол във филма "Чест" на режисьора Павел Веснаков.

 

Филмът изследва огромната пропаст между поколенията в България и тяхното общуване, обременено от очаквания и премълчавания, обречено на недоизказаност. Разказът е фокусиран върху пенсионирания генерал с консервативна ценностна система Манол и деня, когато променящият се свят нахлува в неговата собствена кухня.

“Много се зарадвахме на тази новина, защото Мишо Мутафов даде много от себе си за този филм и за мен беше и чест и удоволствие да раборя с него”, коментира режисьорът Павел Веснаков.

“Едва ли има по-заслужена награда”, допълни продуцентът на филма Ваня Райнова.

 

За образа на Манол Михаил Мутафов е номиниран и за най-добра главна мъжка роля от Българската филмова академия 2014. Неговите партньорки в „Чест” Ани Бакалова и Светлана Янчева също са получили номинация от Българската филмова академия - съответно за най-добра главна женска роля и най-добра поддържаща женска роля. Четвъртата номинация от Българската филмова академия за „Чест” е за най-добро филмово произведение.

Отличието в Брюксел отброява десетата международна награда за филма “Чест”, който по-рано тази година отбеляза исторически успех за българското кино, като спечели едновременно "Grand Prix" и номинация за Европейските филмови награди в 36-то издание на най-престижния фестивал в света за късометражно кино в Клермон Феран - Франция. „Чест” е копродукция между „Портокал” – България и „Directors Darling Development” - Германия, с продуценти Ваня Райнова (съсценарист) и Себастиан Вайланд. Изпълнителен продуцент е Моника Балчева. Лентата е осъществена с подкрепата на Националния филмов център, Хамбургския филмов фонд, ZDF, Културния център "Двореца" в Балчик и Moviemento.

 

TOP