Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Варненският театър на 99

Варненският театър на 99

Празнична програма за 12 март 2020

Варненският театър на 99

 

Анна Феликсова, Катя Динева и Грациела Бъчварова. Снимка от сп. "Жени с минало"

 

◊ СЪБИТИЕТО

На 12 март 2020 г. Варненският драматичен театър отбелязва своята 99-годишнина с разнообразна програма, в която са включени една  постановка от 2020 и една от 1971 година, костюмографска изложба, среща на актьори с млади театрали, флашмоб и други.

 

 

◊ ПРОГРАМАТА ЗА ПРАЗНИКА

99-ият рожден ден на Варненския театър е прекрасен повод за празник. В 19.00 часа на Основна сцена започва „Отело“, най-новата постановка, част от програмата за 100-годишния юбилей на театъра през 2021 г. Режисьорският прочит на класическата Шекспирова трагедия от проф. Пламен Марков, дълбоко свързан с Варненския театър, е третият в цялата варненска театрална история, след първата постановка през 1922 г. на Стоян Бъчваров, първия директор и режисьор на първия професионален Варненски общински театър. Известният актьор, поканен от Варненската община да основе първата общинска театрална трупа, посяга най-напред към модната за времето пиеса „Инстинктът“ от Анри Кестмекер. Нейната премиера на 12 март 1921 г. ознаменува ден първи в летописа на театъра. Ентусиазмът е толкова голям, че за кратко време, още в първия сезон, се поставят 38 пиеси от Софокъл до Молиер, Дюма, Хауптман, Толстой, Гогол и Уайлд, заедно с творби на популярни в началото на XX век автори.

Оттогава досега интересът на варненци към театъра и особено към високата класика не е преставал, макар че във възприятието за театър тогава и днес определено има разлика. „Проблемът с класиката се състои в това, че познавайки пиесата, публиката изчаква познатите сюжетни ходове и бързо се отегчава. А театърът на XXI век трябва да изненадва, да забавлява и постоянно да поддържа активното съпричастие на публиката“, изтъква проф. Марков. Тъкмо това и прави той в подчертано съвременната си трактовка на безсмъртната Шекспирова творба, написана в бял стих, петстъпен ямб и проза през XVII век. Резултатът е не просто уважителен поклон пред класиката, а едно вълнуващо и неочаквано представление, един хубав подарък за рождения ден на театъра. В преоткриването на Шекспир са замесени още: Мира Каланова – сценография, Габриела Кърджилова – костюмография, Петя Диманова – музика, Камен Иванов – хореография и сценичен бой, Николай Кенаров и Траяна Минкова – асистент-режисьори, Бистра Окереке - консултант по африкански театър.

В ролите: ДОЖЪТ НА ВЕНЕЦИЯ – Валентин Митев; БРАБАНЦИО, венециански сенатор – Стоян Радев; ГРАЦИАНО, брат-близнак на Брабанцио – Стоян Радев; ОТЕЛО – мавър, генерал – Симеон Лютаков; КАСИО, лейтенант – Ненчо Костов, Станислав Кондов; ЯГО, адютант на Отело – Пенко Господинов; РОДРИГО, венециански благородник – Адриан Филипов; МОНТАНО, управител на Кипър – Валери Вълчев; ЛОДОВИКО, пратеник на Венеция – Ивайло Иванов; ШУТ НА ОТЕЛО – Николай Кенаров; ДЕЗДЕМОНА, съпруга на Отело – Полина Недкова; СИНЪТ НА ДОЖА – Константин Соколов; ЕМИЛИЯ, съпруга на Яго – Цветина Петрова; БИАНКА, кипърска проститутка – Гергана Арнаудова, СВЕЩЕНИК – Пламен Димитров.

 

Преди спектакъла на „Отело“,  от 14.00 часа в партерното фоайе на Основна сцена гостите ще посреща костюмографска изложба със сценични костюми на някои от най-добрите дизайнери, работили в различни периоди за варненската театрална сцена.

Традиционният модул „Ретроспекция“, в който могат да се видят записи на знакови постановки от историята на театъра, тази година ще върне почитателите към далечната 1971 г. и „Жени с минало“ от Димитър Димов. Архивният запис е от прочутата рубрика на БНТ „Телевизионен театър“, съхранила великолепните артистични превъплъщения на Анна Феликсова, Катя Динева и Грациела Бъчварова, Преслав Петров и Димитър Хаджиянев от „златното поколение“ варненски актьори, оформили облика на театъра в средата на миналия век. Постановката и художественото оформление са дело на режисьорката Лиляна Пенчева. Входът за видеопрожекцията от 14.00 до 16.00, фоайе първи балкон, Основна сцена, е свободен.

Не по-малко интересно ще бъде и навън, пред театъра, при паметника на кмета Иван Церов, инициатор за построяването на Варненския театър. Там от 16.00 докъм 16.30 часа възпитаниците на театралните школи „Студио Театър“ на актьорите Стоян Радев и Веселина Михалкова, „Театрално ателие“ на Милена Кънева и Арт групата „Театрално забавление“ на Биляна Стоева, ще привлекат вниманието на минувачите с театрален флашмоб.

„Пет актриси в собствената си роля“ – под този наслов от 16.30 до 17.30, фоайе първи балкон, Основна сцена, Веселина Михалкова, Милена Кънева, Биляна Стоева, Даниела Викторова и Петя Ангелова ще разговарят с младите хора, които се интересуват от театър. Събитието е колаборация с дългосрочния проект „Вдъхновяващи срещи“ на Общински детски комплекс Варна, с инициатор Емилиян Ялъмов. За срещата на 12 март ще дойдат възпитаници на Театрално студио „Вълшебната завеса“, Детско-юношески театър „Златното ключе“, Театрално училище „Палечко“, Театрална формация „Глобус“, Младежки медиен център „Касталия“, Киношкола „Братя Люмиер“  и Школа по фотография „Позитив“. Младите журналисти от вестник „НахОДКи“, периодичното издание на ОДК Варна, което наскоро навърши една година, ще отразят събитието в своя вестник и ще снимат филм за програма „Знание.бг“ на БНТ, с подкрепата на екип от РТВЦ Варна. Модераторът на събитието Виолета Тончева обещава на участниците и кратка разходка зад кулиситe, след която празникът продължава с „Отело“.

 

Автор: Виолета Тончева
04.03.2020 г. 16:20
TOP