УРБУЛЕШКА ТРАГЕДИЯ

УРБУЛЕШКА ТРАГЕДИЯ

от ДУШАН КОВАЧЕВИЧ

 Кликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

Режисьор ДИМИТЪР СТОЯНОВ
Превод МАРИЯ-ЙОАННА СТОЯДИНОВИЧ
Сценография и костюми ТОДОР ИГНАТОВ
Музикално оформление ДЕСИСЛАВА СТОЯНОВА

 

Участват: ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ, ВЕСЕЛИНА МИХАЛКОВА, ВАЛЕНТИН МИТЕВ, ПЕТЯ ПЕТКОВА, СТОЯН РАДЕВ, МАРИЯ ГИНКОВА, МАРИЕЛА СТАНЧЕВА, СВИЛЕН СТОЯНОВ, АНТОНИО УГРИНСКИ

 

ПРЕМИЕРA – 17 септември 2011 г.

 

Урбулешка трагедия от известния сръбски драматург, сценарист на култовия филм Underground, Душан Ковачевич е последното заглавие, което театралният режисьор и педагог Димитър Стоянов постави с голямо пристрастие в Драматичния театър на родния си град.

В режисьорския си прочит той следва както внушенията на пиесата, така и на книгата с есета 20 сръбски поделби от същия автор.

Героите и в двете творби пресъздават индивидуални и национални недостатъци на сръбския характер, в които лесно се припознава балканският манталитет.

Урбулешка трагедия проследява съдбата на три поколения чрез деформациите на прехода, в който бащи, деца и внуци са подбудители, но и жертва на клюки, недоразумения, завист, омраза, семейни раздори, съседски конфликти, държавно и политическо насилие.

В търсене на защитна реакция, героите ехидно се присмиват на несъответствията, но с поведението си самите те стават за смях.

В омагьосания кръг причината и следствието се размиват, припокриват и губят, за да дойде накрая прозрението за взаимната обвързаност и за собствения избор, който умножава или намалява стойността на доброто или злото в света:

„Целта ни не е да направим претенциозна социологическа студия, нито традиционна комедиографска картина, нито философска дискусия за сегашния и изминалия живот на света. Искам да има от всичко по-малко – колкото развлекателно зрелище, толкова и трагична равносметка за ставащото около нас и вътре в нас”,

пише в режисьорските си бележки Димитър Стоянов.

 

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

 

TOP